INGYENES Párkapcsolati kihívás minden rendelés mellé!
0 :0 :0 :0
blog

Zeke Lilla, óvodapedagógus ajánlása

May 15, 2024

Bejegyzésünkben Zeke Lilla óvodapedagógus, író és konduktor véleményt olvashatjátok a személyre szabott mesék fontosságáról és a Tiny Tales-ről.

„Anya, benne vagyok a könyvben!”

Ki ne élte volna már át felnőttként is egy olyan történetnek a magával ragadó erejét, amihez valamiképpen tudott kapcsolódni? Például a főszereplő ugyanolyan korú volt, mint mi, tehát hasonló élethelyzetet ábrázolt a cselekmény; netán egy film pontosan azokat az életünkkel kapcsolatos megoldhatatlannak tűnő problémákat boncolgatja, amelyekre már régóta keressük a választ. Ilyenkor a figyelmünk koncentrálódik, szinte faljuk a sorokat, vagy valósággal átéljük a képkockákat.

Pontosan ezt az élményt nyújtja a gyermekeknek a Tiny Tales legújabb mesekönyve, amelyben maga gyerek a főszereplő!

A történetmondás egyidejű az emberiséggel; már az első tűz körül érdeklődve figyelték az őseink a mesélőt. A mesék a kulcsok a világ és önmagunk megértéséhez. Az önmagáról szóló mesék pedig fejlesztik a gyermek problémamegoldó képességét, koncentrálják a figyelmét, és növelik a magabiztosságát azáltal, hogy megtanulja elképzelni magát különböző helyzetekben. Meseolvasás közben a gyermek kapcsolódik az olvasó felnőtthöz: összebújnak, együtt lapoznak, nézegetik a képeket, és közben hallgatja a saját magáról szóló történetet. Megéli a biztonságot, a kötődést és az intimitást, miközben felfedezheti, hogy akárcsak ennek a mesének, úgy az életének is ő a főhőse. Az őt körülvevő felnőttek pedig – ahogyan kincskeresés közben is – segítik őt, játszanak vele, támogatják a törekvéseit, miközben vigyázzák a fejlődését.

Amellett, hogy az igényes illusztrációk fejlesztik a gyermek esztétikai érzékét, a szöveg pedig gyarapítja szókincsét, és elősegíti verbális kifejezőkészségét, ezzel a könyvvel egy örök emléket is kap. Nem csak azért, mert pontosan magát látja viszont a kincskeresős kalandban, hanem azért is, mert felnőttként is örömmel idézi fel az érzést, amikor együtt olvastátok ezt a róla szóló mesét.


Zeke Lilla

Író, óvodapedagógus, konduktor